preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zadnja događanja

35. Žetvene svečanosti u Cerni

Žetvene svečanosti su najvažniji kulturno-umjetnički događaj u Cerni u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji se održava od 1977. god., a posvećen je završetku žetvenih radova. 

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 22. 7. 2013. 20:00

Natjecanje u etno-kreacijama i etno-frizurama

U sklopu projekta etno-vikend u etno-gradu u Vinkovcima održano je 2. lipnja 2013. natjecanje učenika frizera u etno-kreacijama i etno-frizurama Hrvatske.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 11. 6. 2013. 17:14

Dobro je činiti dobro

I ove godine, u okviru proslave Dana grada, bila je 25. svibnja humanitarno-zabavna akcija ''Dobro je činiti dobro'' na gradskome korzu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 4. 6. 2013. 15:57

25. državna smotra učeničkog zadrugarstva

Svu raskoš proizvoda i učeničkog stvaralaštva moglo se vidjeti u Zagrebu od 10. do 12. svibnja 2013. godine na 25. državnoj smotri.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 3. 6. 2013. 17:07

Gastro-kreativa

     Učenici agroturistički tehničari naučili su što je to kaširani papir i kaširanje na nastavi, a na slobodnoj aktivnosti Gastro-krativa pokazali su zadrugarima kako se to radi.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 8. 5. 2013. 17:37

Presadnice i lončanice iz školskih plastenika

    

Većina povrtnih kultura može se uzgojiti iz presadnica. Presadnice su mlade biljke uzgojene u zatvorenom prostoru, a na otvoreno se presađuju zajedno s malim grumenom zemlje. Najčešći način uzgoja je u plastenicima. Dva velika plastenika nalaze se u školskom dvorištu o kojima vodi brigu prof. Drago Smoljo zajedno s učenicima.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 25. 4. 2013. 14:30

Etno-pekari i paprenjaci

     U svim projektima i manifestacijama gdje sudjeluje učenička zadruga bi sve bilo manje interesantno da nije naših učenika pekara i zadrugara iz slobodne aktivnosti Etno-pekari.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 16. 4. 2013. 17:07

Uskršnji Gastro-fest

     Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova, u suradnji s Udrugom kulinara na gradskom Korzu organizirali su Uskršnji Gastro-fest. Program je započeo u dopodnevnim satima svečanim otvorenjem uz glazbu i ples.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 9. 4. 2013. 09:12

Da se nikad ne zaboravi

     U Đakovu djeluje i radi udruga pučkih pjesnika pod nazivom „Riječ ravnice“ s petnaestak članova. Već 10 godina, udruga organizira susrete s temom sjećanja na žrtve domovinskog rata pod nazivom „Da se nikada ne zaboravi“.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 9. 4. 2013. 08:59

Prvi dan proljeća u Subotici

     Pet godina traje suradnja naše škole i Kemijsko-tehnološke škole iz Subotice koja je počela pisanjem zajedničkih IPA projekata Europske unije. I ove godine šesnaest učenika i profesora, na prvi dan proljeća sudjelovalo je na obilježavanju njihovog Dana škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 23. 3. 2013. 16:35

Dani ljepote i 8. kup Sv.Grgura

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 18. 3. 2013. 18:45

„Zlatovez“ – školski list

Naslovnica

     Na završnici Lidrana za srednje škole u Našicama naš školski list “Zlatovez” ponovno je predložen na državnu smotru koja će se održati  od 7. do 11. travnja 2013. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 1. 3. 2013. 15:15

Sapuni i Eko-kemija

        Najraniji dokazi o korištenju sapuna potječu još iz babilonske civilizacije. A od 2800 godina prije Krista pronađeni su ostaci u posudama slični sapunu još u Mezopotamiji. Sve to i još mnoga o sapunima, saznale su učenice 3F razreda na slobodnoj aktivnosti Eko-kemija.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 21. 2. 2013. 08:37

Kreativni graditelji

        Kreativni i vrijedni zidari i soboslikari  uz stručno vodstvo svojih profesorica Mirjane Zubak i Zvjezdane Bogdan, osmislili su slobodnu aktivnost „Kreativni graditelji“ u sklopu koje, osim uljepšavanja zidova, prave ukrasne predmete kao što su svijeće i slike.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 14. 2. 2013. 13:33

Slike Orijenta za Dan škole

Slike Orijenta

     Učenice tekstilne i frizerske struke odlučile su spojiti svoju maštovitost i znanja. Za proslavu Dana škole odlučile su Sulejmana i njegovu Hurem pozvati na pozornicu Centra kulture u Đakovu.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 4. 2. 2013. 08:31

19. Đakovački bušari i Udavače

Vesela povorka

     Krajem siječnja i početkom veljače, kada zimska hladnoća okuje naš grad, na ulicama se pojavljuju maskirani ljudi-bušari. To znači da je vrijeme poklada, te da uskoro dolazi korizma, vrijeme žalosti, odricanja i pokore. Prije korizme treba izbaciti iz sebe sve ludosti koje nas opterećuju. Tradicija bušara seže u daleku prošlost.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Scharmitzer  datum: 4. 2. 2013. 08:26
 


Tradicija u korak sa suvremenošću

Izrada vunenih loptica - gombica

 

     Noć muzeja tradicionalna je manifestacija Hrvatskoga muzejskog društva u kojemu sudjeluju muzeji i galerije iz svih dijelova Hrvatske. Uz besplatan ulaz, u muzeju se odvijaju i prigodni programi- otvorenja izložaba, koncerti, promocije, specijalno osmišljena vodstva, besplatno dijeljenje ili prigodna prodaja muzejskih publikacija i suvenira i različite edukativne radionice.

     U prošloj godini hrvatske muzeje posjetilo je više od 2.500.000 posjetitelja, što je vrlo reprezentativna brojka i iz godine u godinu taj broj je u porastu. Noć muzeja je jedan od zanimljivijih načina komunikacije publike i muzeja. U petak, 25. siječnja 2013. i Muzej Đakovštine će otvoriti svoja vrata zanimljivim programom koji počinje u 18 sati, a trajati će od 1 sat iza ponoći.

     Šarena pletenina je totalno IN, ali pravi hit su vunene loptice ili gombice (cofleki, pomponi, pufne ili kićanke). Koristile su se gombice u tradicijskoj kulturi za ukrašavanje dječjih vunenih kapica i papučica, torbica, tamburica, otaraka na čuturama za pozivanje u svatove, starosvatovskih čula, paradnih kandžija i konjskih ormi. 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća krasili su uglavnom dječje kapice ili veste, no danas ih 'velike' cure nose na torbama, hlačama, privjescima za ključeve ili kao moderni detalj na odjevnim predmetima.

     Vunene loptice ili gombice jednostavne su za izradu. Potrebna je samo vuna, karton, škarice, igla i dobra volja. Naučimo ih zajedno izrađivati u Muzeju Đakovštine u 18 sati, u petak, 25. siječnja 2013. godine u Noći muzeja zajedno s učenicima i profesoricama Dubravkom Scharmitzer i Mirjanom Klepo.

Božićni sajam u Zagrebu i Đakovu

       Po prvi puta, zadruga škole nastupila je pod prepoznatljivim i novoodabranim imenom “Strossmayer” u Zagrebu na Božićnom sajmu. U Paviljonu 8 zajedno s učeničkim zadrugama iz cijele Hrvatske naši učenici predstavili su svoje proizvode te ih prodavali po pristupačnim cijenama.

 

       Božićni sajam ujedno je i prilika da se uz prigodne ukrase i dobro društvo sklope nova prijateljstva i požele sretni i ugodni blagdani. Novac od prodanih suvenira i ukrasa učenici će potrošiti za kupovinu pomagala i alata za kreativno stvaranje.

 

       Osim zagrebačkog Božićnog sajma, naši zadrugari bili su i na đakovačkom korzu, na Božićnom sajmu kojeg je organizirala Turistička zajednica grada Đakova i Grad Đakovo u vremenu od 17. do 19. prosinca 2012. godine. Baš u to vrijeme bile su velike hladnoće pa su naši zadrugari prodavali kuhano vino i čaj. Hladnoća i snijeg nisu pokvarili božićno raspoloženje iako je prolaznika i kupaca bilo vrlo malo.

 

       Zadrugari su se također predstavili na 1. međunarodnoj konferenciji za razvoj zadrugarstva Jugoistočne Europe u Osijeku na početku prosinca.

                                              
D. Scharmitzer i M. Klepo

TražilicaKalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Ostalo
 • Burza
 • NetuSkoli
 • Đakovo
 • CUC
 • Moodle 4.tm


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju