preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eko-škola

 

 

U proljeće 2004., nakon godinu dana provođenja ekoloških aktivnosti i ispunjavanja određenih kriterija, naša je škola stekla status Međunarodne eko-škole.

Na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, pri nevladinoj udruzi Lijepa naša u Zagrebu, Međunarodna koordinacija za Eko-škole dodijelila nam je certifikat i zelenu zastavu, koja simbolično prikazuje naše ekološko zalaganje, rad i skrb za zdraviji i čišći okoliš.

Budućnost našeg planeta u našim je rukama, tako glasi naš eko kodeks kojega su osmislili su učenici. Eko logo je također učenički rad i prikazuje najvažnija obilježja našega kraja: hrast, katedralu, žitna polja i kunu.

Stečeni status trebamo zadržati daljnjim ekološkim radom. Naše eko aktivnosti su sljedeće:

Proizvodimo EKO

Na školskom gospodarstvu Ivandvor na 40 ha površine organizira se ratarska, voćarska i povrtlarsko-cvjećarska ekološka proizvodnja gdje učenici  kompostiraju biljne ostatke, primjenjuju prirodna gnojiva i biološke preparate za tretiranje.

Stvaramo EKO

Eko radionice su organizirane u sklopu redovne nastave i izvannastavnih aktivnosti u cilju ljepšeg i čišćeg okoliša i škole, kao i razvijanja ekološke svijesti kod učenika.

Djelujemo EKO

Održavanje školskog parka i igrališta, sadnja cvijeća, grmova i drveća, bojanje klupa i ograde  u parku i koševa za smeće, održavanje fasade škole, košnja travnjaka, orezivanje grmlja i drveća, uređenje atletske staze - sve su to aktivnosti u koje su uključeni naši učenici i djelatnici. U svim prostorijama nalaze se posebne kutije za odlaganje papirnatog otpada, koje učeničke eko-patrole redovito prazne u plavi kontejner u školskom dvorištu.

Sudjelujemo na Eko-etno sajmu u sklopu Zagrebačkog Velesajma, županijskim seminarima eko-škola u Osječko-baranjskoj županiji, županijskoj smotri Dani jabuka i jabučinih proizvoda u Đakovu,  izložbi  Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje, Đakovačkim vezovima, vinskoj manifestaciji Bonavita itd.

Naše učenike i javnosti izvješćujemo o EKO radu putem panoa, pisanih i elektronskih medija.

Surađujemo s različitim udrugama i poduzećima našega grada, a kum naše eko-škole je Gradsko poglavarstvo grada Đakova.

Svake godine organiziramo eko-projektni dan, kada se umjesto redovne nastave održava dvadesetak ekoloških radionica, čije rezultate predstavljamo javnosti i medijima.

Naše aktivnosti omogućuju nam obnovu statusa Međunarodne eko-škole svake dvije godine, te smo novu zelenu zastavu dobili 2006., zatim 2008. i ponovo u proljeće 2010.

Za eko-projekt Zelene obale u srcu Slavonije osvojili smo u proljeće 2011. godine 1. nagradu u kategoriji srednjih škola i učeničkih domova!

Listopad 2011. : predstavili smo se na sajmu Eko-etno Hrvatska Europa Tour u Zagrebu.

Studeni 2011.:  održane eko-radionice pod zajedničkim nazivom Od Tadijanovića do modne revije.

Prosinac 2011. : održan eko-projektni dan s temom Biljna zaštitna sredstva

Veljača 2012. : učenici poljoprivredne struke sudjelovali u radionici u sklopu Projekta kontrole onečišćenja u poljoprivredi

Proljeće 2012.: pripremili smo i proveli eko-projekt Zelene obale moje Đakovštine i priključili se akciji Zelena čistka

Svibanj 2012.: posjet učenika 1.PT 1 razreda ekološkom gospodarstvu Sever

Svibanj 2012.: svečanost podizanja nove, pete po redu, zelene zastave

Rujan 2012: eko-radionica Ljelje - svjetski kulturni fenomen

Studeni 2012: eko-radionice Šokačka kapa

Studeni 2012: najava eko-projekta Otpad u našu korist

Prosinac 2012: proveden eko-projekt Otpad u našu korist

Travanj 2013: uključili smo se u akciju Zelena čistka

Travanj 2013: učenici Mirko Funarić, Ivana Ljubas, Marina Horvat i Gabrijel Kretonić sudjelovali su na državnom natjecanju Ekološki kviz "Lijepa naša" u Starigrad-Paklenici. Pripremali su ih mentori Ivan Krišto i Danko Bučanac. Pokazano znanje i prezentacija s temom Zaštita populacije vrste haliaeetus albicilla (orao štekavac) na području Parka prirode Kopački rit donijeli su im 10. mjesto u Hrvatskoj!

 

 

 

Priloženi dokumenti:
Eko-logo SSSAH.jpg

TražilicaKalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Ostalo
 • Burza
 • NetuSkoli
 • Đakovo
 • CUC
 • Moodle 4.tm


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju