preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Povijest Škole

 

KRATKA KRONOLOGIJA OBRTNIČKE ŠKOLE

ANTUNA HORVATA ĐAKOVO

 

            Najstarija je svjetovna srednjoškolska ustanova u Gradu Đakovu. Prvi je puta  započela radom 23. siječnja 1887. godine kao Šegrtska škola.

             Popis tadašnjih šegrtskih zanimanja je bio vrlo velik, čak njih tridesetak, od kojih su neka, kao abadžija, bačvar, kolar, kovač, krznar, čarapar, lončar, opančar, sedlar, užar, puškar, limar, tesar, zidar… danas dijelom zaboravljena ili nestala, a neka su se i do danas održala u školskim programima.

            Broj polaznika Šegrtske škole rastao je iz godine u godinu, a nastava je održavana svim danima, uključujući nedjelju. Prvi javni nastup Škola je imala 18. kolovoza 1889. godine na "Gospodarsko-šumarskoj i Gospodarsko-obrtnoj izložbi" u Osijeku kada je za uspjele radove svojih učenika "odlikovana srebrnom kolajnom".

            15. svibnja 1922. godine Škola mijenja naziv i postaje Zanatsko-trgovačka škola.

            28. srpnja 1947. godine Škola ima naziv Škola učenika u privredi

            Ona je uspješno djelovala sve do 1967. godine.

            Godine 1953. prestaje sa samostalnim radom i nastavlja ga zajedno s Ekonomskom školom i Gimnazijom u srednjoškolskom centru, odnosno u Centru za usmjereno obrazovanje "Braća Ribar", u prostoru u kojemu se i danas nalazi.

            19. srpnja 1991. godine navedeni se Centar razdvaja na tri škole: Gimnaziju, Srednju strukovnu školu i Obrtničku školu. Nastavničko vijeće Obrtničke škole ustrojeno je 4. rujna 1991. godine, a na prijedlog đakovačkog Udruženja obrtnika 5. ožujka 1992. godine Škola dobiva ime po dugogodišnjem predavaču i ravnatelju Škole učenika u privredi - Antunu Horvatu.

            Zbog agresije na Republiku Hrvatsku svoj samostalni rad Škola ne započinje u jesen 1991. godine, već tek u siječnju 1992. godine. Privremeno se nastava organizira u montažnim, dvorišnim objektima Osnovne škole "Vladimir Nazor", ali iako u skučenom prostoru, nesebičnim radom svih zaposlenih, Škola se uspješno razvija i postiže zapažene rezultate.         Prva primjenjuje bavarski sustav dvojnoga obrazovanja u obrtništvu, ostvaruje izvrsnu suradnju s Udruženjem đakovačkih obrtnika i svim svojim učenicima osigurava praktični dio naukovanja tijekom cijeloga trogodišnjeg naukovanja u licenciranim majstorskim radionicama.

            Na 41. sajmu obrtništva 29. travnja 1999. godine Ministarstvo gospodarstva je dodijelilo Školi Diplomu "Šegrt Hlapić" kao najboljoj školi izvođaču "dvojnog sustava" obrazovanja za rad u obrtničkim zanimanjima.

             Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo 17. prosinca 2002. godine Školi je dodijelilo Diplomu kao najboljoj strukovnoj školi u 2002. godini.

                        Obrtnička škola Antuna Horvata jedna je od rijetkih škola uopće u Republici Hrvatskoj koja ima svoju himnu, a autor glazbe i teksta je njezin dugogodišnji zaposlenik dipl. inž. Ivan Balen.

HIMNA OBRTNIČKE ŠKOLE:

Pamet, srce i snaga mišića

simbolom su obrtničke škole.

Mladost, ljubav, ljepota, poštenje,

vrijednosti su koje mladi vole.

Snagom uma, znojem lica,

žuljevitih ruku

radeć' uče i ponos su

svom hrvatskom puku!

 

            Sva obrtnička zanimanja u Školi traju tri godine. Zastupljena su u sljedećim strukama: strojarstvo (strojobravar, plinoinstalater, vodoinstalater, limar, autolimar i automehaničar), elektrotehnika (elektroinstalater, autoelektričar, elektromehaničar, elektroničar-mehaničar), ugostiteljstvo (kuhar), prehrana (pekar, mesar), obrada drva (stolar), graditeljstvo (zidar), tekstil (krojač), osobne usluge (frizer), ostale usluge (fotograf, soboslikar-ličilac, autolakirer) i obrada stakla (staklorezač).

 

            Od posebno značajnih događaja i zanimljivosti u novijoj povijesti Škole vrijedno je istaći sljedeće:

  • 14. rujna 1992. godine Obrtnička škola Antuna Horvata Đakovo prva je u Republici Hrvatskoj počela raditi po dvojnom sustavu obrazovanja;
  • 22. veljače 1995. godine Školi je stigla pristupnica za članstvo u UNESCO-vom sustavu pridruženih škola;
  • 16. ožujka 1995. godine na Svjetskom sajmu obrtništva u Muenchenu Škola se predstavila s odjevnim predmetima s motivima zlatoveza;
  • 9. ožujka 1996. godine izašao je prvi broj školskog lista Zlatovez;
  • 10. listopada 1996. godine Školu je posjetila delegacija Vijeća Europe;

           

            U povodu 110. godišnjice (1887.-1997.) Škola je izdala Spomenicu kao prigodnu publikaciju na ukupno 140 stranica.

            Svoju odgojno-obrazovnu funkciju danas Škola obavlja u 2 zgrade, ima 28 učionica na ukupno 4573 m2 u zatvorenom prostoru. Školsko igralište i sportsku dvoranu koristi i dijeli zajedno s Gimnazijom Antuna Gustava Matoša i Srednjom strukovnom školom Braće Radića. U zgradi radionica smješteni su: školski frizerski salon, tekstilna radionica, kuhinja, informatički i elektrotehnički kabinet.

            U svibnju 2003. godine Škola je uključena u međunarodni program Eko-škola, a svečanost proglašenja s podizanjem Zelene zastave Škola je organizirala 24. lipnja 2004. godine.

            Učenici Škole sudjeluju na brojnim natjecanjima, smotrama i drugim susretima na međuopćinskoj, županijskoj i državnoj razini i postižu zapažene rezultate. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva 1. je srpnja 2004. godine dodijelilo Nagradu "Šegrt Hlapić" učenici Škole Mariji Kalić kao najboljoj u zanimanju kuhar.

            Škola redovito sudjeluje na regionalnoj smotri folklora Đakovački vezovi i u humanitarnoj akciji Dobro je činiti dobro, koje se svake godine organiziraju potkraj svibnja, odnosno početkom mjeseca srpnja. O Obrtničkoj školi Antuna Horvata Đakovo.doc

TražilicaKalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Ostalo
 • Burza
 • NetuSkoli
 • Đakovo
 • CUC
 • Moodle 4.tm


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju