preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

ZELENE OBALE U SRCU SLAVONIJE

Tema našeg ovogodišnjeg eko-projektnog dana bila je Zelene obale u srcu Slavonije.

Istražili smo jesu li, koliko i čime, onečišćene obale voda u Đakovštini.  


U studenom su učenici fotografirali vode u Đakovštini.  16 učenika donijelo je, u digitalnom obliku, 114 fotografija s 10 različitih lokacija i prema njima smo izabrali dvije lokacije na kojima smo skupili odbačeni otpad: Kaznicu kod Piškorevaca i dio Jošave kod Kuševca. Iz vode smo, između  ostaloga, izvadili madrac, kutnu garnituru, traktorsku gumu, 3 automobilske gume, komad tepiha, drveni prozorski okvir, komad žičane ograde, puno plastične ambalaže itd. Na terenu su radili učenici iz 1.PT 1, 1. PT 2 i 2.F/T razreda, uz pomoć profesora Ivane Drobine, Gordane Blažević i Ivana Krište.

Za to vrijeme u školi su se održavale ekološke radionice, vezane uz temu projekta tj. uz problem otpada na obalama naših voda. Napravili smo plakate: Zbrinjavanje otpada, Plastični otpad, Otpad u našu korist, Kako reciklirati, Zbrinjavanje elektroničkog otpada u RH, Zbrinjavanje otpada od zaštitnih sredstava u poljoprivredi i Nitratna direktiva; kao i grafikone koji pokazuju vrste otpada na prikupljenim fotografijama. Rezultati su pokazali, a grafikoni prikazali, da je čak 47% pronađenog otpada plastika!

Saznali smo kako se otpad može iskoristiti i za izradu ukrasa, pa smo od plastičnih boca napravili božićnu jelku!

Izradili smo i veliko srce od stiropora, presvučeno zelenim platnom, i na njega postavili 37 izabranih fotografija, zajedno s logotipom našeg projekta: smajlićem u obliku srca, kojemu su oči u obliku izduženog znaka naše Eko-škole, a usta plave boje simboliziraju vodu. Uz fotografije čistih obala stavili smo nasmiješene smajliće, a uz onečišćene su namrgođeni.

Tijekom projektnog dana skupina od 14 učenika i 5 profesora birala je tri najbolje fotografije od 114 prikupljenih tijekom studenoga. U konkurenciji su bile sve fotografije koje su prikazivale vodu i obalu, bez obzira u kakvom stanju. Učenici koji su sudjelovali u izboru nisu bili iz razrednih odjela iz kojih su autori fotografija, premda su sve bile šifrirane.

Birajući naj-fotografije učenici su jasno vidjeli razliku u količini otpada na pojedinim lokacijama. Na kraju su izabrali tri najbolje fotografije: prva prikazuje jezero Borovik, druga Jošavu iza brane i treća Josipovačku baru. Niti na jednoj nema smeća zbog čega su se, nakon proglašenja rezultata, učenici koji su fotografirali svakojaki otpad osjećali zakinutima.

Stoga smo zaključili da ćemo ubuduće,  ukoliko ovaj projekt postane tradicija, birati najbolje u dvije kategorije: najbolja fotografija čiste, te najbolja onečišćene obale.

Učenike koji su bili na terenu zamolili smo da anonimno napišu svoje komentare. Većinom su bili pozitivni, npr:  Zabavno i korisno; Pa bilo je super, samo što je bilo jako blato!!!

Samo nastavite, napisao je jedan učenik ili učenica.

U proljeće 2010. dobili smo svoju četvrtu zelenu zastavu, koja najbolje pokazuje da se u našoj školi ekološke aktivnosti provode kontinuirano, tako da će ovakvih ili sličnih projekata sigurno biti i ubuduće.

 

 

  


Priloženi dokumenti:
Plakati.jpg (169.23 KB)
Kaznica_-_2.JPG (66.77 KB)
Kaznica_-_1.JPG (62.84 KB)
Josava_2.JPG (218.58 KB)
Josava_1.JPG (1.71 MB)
Ekipa_s_terena.JPG (125.27 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Henrieta Matković   datum: 2. 2. 2011.

Static HTML
Priloženi dokumenti:
Sjednica NV-a.doc

Static HTML
Priloženi dokumenti:
Natjecaj - nastavak obrazovanja.jpg

Static HTML
Godišnji plan i program rada Škole za školsku godinu 2012./2013.
Static HTML
Priloženi dokumenti:
Odluka procedure sklapanja ug..doc

Static HTML
Dokumenti


Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Ostalo
 • Burza
 • NetuSkoli
 • Đakovo
 • CUC
 • Moodle 4.tm


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju