2013-04-16 17:07:25

Etno-pekari i paprenjaci

     U svim projektima i manifestacijama gdje sudjeluje učenička zadruga bi sve bilo manje interesantno da nije naših učenika pekara i zadrugara iz slobodne aktivnosti Etno-pekari.

     Razlog možemo pronaći u delicijama koje pripremaju naši zadrugari i učenici na slobodnoj aktivnosti. Za školski projekt „Gdje bogate njive plode…“ u obilježavanju 200-e godišnjice rođenja Jurja Tordinca, učenici su ispekli paprenjake s motivima Rozete.

                                 

     Paprenjaci su stari hrvatski kolači iz vremena J. J. Strossmayera i još s motivima Rozete, ukrasnog prozora na katedrali vrijedi svake pohvale. Pečenje kolača vodile su profesorice M. Katilović i S. Hajduković.
    Želite li napraviti paprenjake evo recepta.

 


PAPRENJACI

Namirnice: 1 kg brašna, 0,5 kg mljevenih oraha, 250 g šećera, 250 g meda, 250 g margarina (masti), 2 jaja i prepoznatljivi začini u količini od: 1 velika žlica cimeta, 1 mala žlica bijeloga papra, 1 mala žlica mljevenih klinčića i 1 mala žlica mljevenog muškatnog oraščića.
Postupak: Brašno i masnoću utrljajte te dodajte ostale navedene namirnice. Tijesto umijesite i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena. Na papiru za pečenje rastanjite tijesto na pola cm i pomoću kalupa paprenjaka oblikujte kolačiće. Pecite u pećnici na 180ºC samo 8 minuta.
 


Obrtnička škola Antuna Horvata Đakovo